top of page
Eva foto profiel.jpg

Eva Vermeeren

Eva startte haar muzikale carrière aan de Muziekacademie in haar geboortestad Turnhout bij J. Janssens. Nadien studeerde ze verder aan de Rijksmuziek-academie van Antwerpen bij D; Mijajve waar ze haar Gouden Medaille behaalde. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde Eva haar ‘Eerste Prijs Viool’ en ‘Kamermuziek’ met grote onderscheiding eveneens bij Déjan Mijajev. Ze vervolgde haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze haar Meester Diploma behaalde viool bij Philippe Hirshorn.

Na haar studies in België perfectioneerde Eva zich in het buitenland en behaalde in 1999 een ‘Performance Diploma’ viool aan het ‘Peabody Conservatory’ of The John Hopkins University in Baltimore (USA) bij Violaine Melançon (leerling van Galamian). In de Verenigde Staten trad Eva op als soliste, in duo met pianist Jésus Gomez, als lid van het kamerorkest van Philadelphia ’Concerto Soloist’s’(Curtis institute), de opera company ‘Academy of Vocal Arts’ en het strijkkwartet Elixir (Philadelphia).

Ze concerteerde reeds op verschillende internationale festivals zoals het bekende ‘Princeton Opera Festival’ in New Jersey en kamermuziekfestivals in Vermont (USA), Santander en Lausanne. Ze volgde daarnaast ook masterclasses bij grote persoonlijk- heden zoals H. Krebbers, C. Serban, B. Kaplan, P. Vernikov, M. Lubotsky, C. Romano, E. Kawaguti, A. Leon Ara, U. Gorniak, C. Maycomber and M. Fatkulin.

Sinds haar terugkeer naar België in 2000 speelde Eva in orkesten als de Filharmonie van Antwerpen, Vlaams Radio orkest, Nationaal orkest , Vlaamse opera en als lid van het kamerorkest “de Beethoven Academie”. Maar ze bleef vooral actief in de kamermuziek.

Zo werd zij in 2001 medeoprichster en dirigente van het amateur strijkorkest de Turnhoutse Snaar, violiste van het “duo amabile” met pianist Kim van den Brempt (concerten in binnen – en buitenland waaronder een life-optreden voor Radio-Klara, optreden voor Koningin Fabiola en Cd-opname Amabile) en tweede violiste van het Kryptos strijkkwartet (ze concerteerden voor het Festival van Vlaanderen, Radio Klara in het Paleis, Kuhmo kamermuziek Festival in Finland en behaalde de Finale op de Shostakovitch strijkkwartet Competitie te

Moskou). Met dit kwartet nam ze deel aan masterclasses van het Alban Berg kwartet, het Keller kwartet, G. Kurtàg en het Danel kwartet.

Vanaf 2005 werd Eva Eerst viool in het Kirke strijkkwartet (concertreeks in culturele centra, tourneé met Les Ballets C de la B van Alain Platel met productie Import/Export olv choreograaf Koen Augustijnen in samenwerking met contra tenor Steve Dujardin(2006-2008), opname live CD voor Les Ballets C de la B (2007), live op Radio en TV. Met het Kirke kwartet studeerde ze ook aan het Orpheus Instituut en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Datzelfde jaar richtte Eva ook het vrouwlijk strijkorkest ‘Donnacorda’ op.

Waaruit in 2008 het Donnacorda Strijkkwartet ontstond.

Met Donnacorda Strijkkwartet treed Eva tot op de dag van vandaag op in

verschillende Culturele Centra’s over gans België en de EU.

In de zomer van 2014 traden zij op in de bekende Kathedraal van Poitiers

op het festival van Poitou en aansluitend traden zij op te Wengen in

Zwitserland in octet met het befaamde Prazak Strijkkwartet op de

“Menselssohn Musikwoche”. In November 2014 nam Donnacorda ook

een Cd op “The American” in de Singel te Antwerpen. Deze Cd is

tegenwoordig regelmatig te beluisteren op Radio Klara.

Eva geeft ook sinds 2010 les viool op de Kunsthumaniora stArt te Turnhout

en is sinds 2011 violiste in het Tirzah-Quartet.  Eva treed ook in verschillende

andere kamermuziekformaties op zoals duo viool-guitar, viool-harp met Duo

Tirzah en Trio Donnacorda Viool-Harp en cello of sopraan.

Sinds 2017 vormt Eva samen met pianiste het Claver Duo. Ze vormen een uniek viool-piano duo steeds op zoek naar de passie en het verhaal achter de muziek.

Sinds 2018 is Eva ook lid van Le Hot Club de Campine waar vier Kempische muzikanten met een uitgesproken liefde voor gypsy jazz (manouche) elkaar vonden.  Le Hot Club de Campine, geïnspireerd op Le Quintette du Hot Club de France, het befaamde kwintet van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli, brengt aanstekelijke gypsy swing jazz in de beste traditie.

Naast de klassieke muziekwereld vertoefde Eva ook in het popmilieu als violiste en backing vocal bij de groep ’Les Talons Gitans’ en werkt(e) met bekende artiesten voor concerten en of cd-opnames als Björk, Toots Tielemans, Kenny Werner, Ozark Henry, Deus, Axelle Red (met orkest); Kanye West, Andes, Tom Dice, Scala, Zornik, Soulbob, Mira, Gijsman, Pieter Embrechts, filmmuziek ex-drummer, filmmuziek van Brian Clifton en Steve Willaert (Vermist, Cd Natalia, Als de dijken breken 2016) (solo en met kwartet).

Tot op de dag van vandaag  werkt Eva op regelmatige basis mee aan opnames voor filmmuziek in de Galaxy Studios te Mol en Studio Dada te Brussel voor nationale en internationale filmcomponisten waaronder Klaus Badelt.

Interesse in andere muzikale projecten van Eva Vermeeren? Lees dan hier meer over:

- Donna Corda

- Claverduo

bottom of page